Foto: PXHERE

”Amsterdam kan daklozen niet kwijt: 250 extra plekken nodig” kopte Het Parool vanmorgen.
Wat is er aan de hand en wat kunnen we doen om onze burgers een veilig heenkomen te bieden?

Housing First
Max Rohn

Dat we in Nederland in toenemende mate met een probleem te maken hebben, valt in veel mediaberichten te lezen. In een van mijn andere artikelen lees je hoeveel daklozen Nederland telt.
Ik zou graag met Amsterdam van gedachten willen wisselen. Amsterdam, hoe kunnen we helpen bij het creëren van voldoende opvang voor Amsterdamse daklozen?

Wat publiceert Het Parool?

Volgens het artikel in Het Parool kan het Amsterdamse stadsbestuur het eigen daklozenbeleid niet uitvoeren. Personen die recht hebben op een woning, krijgen die niet of pas na lange tijd. Volgens het artikel worden sommige personen vóór 1 december uit een tweetal opvanglocaties gezet.
Gevreesd wordt dat mensen -opnieuw- op straat belanden. De opmerking van wethouder Kukenheim, ”misschien kon de winteropvang worden uitgebreid”, suggereert inderdaad dat er té weinig opvangcapaciteit heerst.
De conclusie in het artikel is dat er in Amsterdam 500 tot 1000 daklozen verblijven en dat er 250 nieuwe plekken nodig zijn om iedereen van de straat te krijgen.

Is het waar, Amsterdam?

De intentie van het artikel dat je nu leest, is motiveren tot actie. Daarom vraag ik je, Amsterdam, is het waar? Hoeveel mensen vinden geen veilig heenkomen aan het eind van de dag? Wat heb je nodig om deze mensen te helpen?

Persoonlijk geloof ik dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen. Ik kan me voorstellen dat bestuursrechterlijke complicaties zorgen voor complexiteit in de aanpak van problemen. Er vanuit gaande dat we op één lijn zitten, benadruk ik stellig: hoe eerder er een oplossing komt, hoe eerder onze eigen mensen niet meer op straat hoeven te slapen. 

Niet alleen het zwerven, maar juist de uitzichtloosheid moet worden aangepakt.

Het rondzwerven door de straten kan als loodzwaar worden ervaren, zeker als het zwervend bestaan het eindstation is. Er liggen vast allerlei zwaarwegende oorzaken aan ten grondslag, laten we dit erkennen. Ieder mens, dat in staat is tot rationeel denken en emotioneel voelen, heeft uitzicht nodig. Dat uitzicht kan gevonden worden in een stukje bestaanszekerheid; Een eigen plek en de mogelijkheid iets op te bouwen. Een eigen woning, zelfs als daar een groot tekort aan is. Hopelijk vinden we elkaar ook in de mogelijkheden die er wél zijn.

Max Rohn

Vragen of interesse?

Heb je vragen over het artikel? Neem contact op via onderstaande groene button.
Vond je het artikel interessant? Bedankt voor het delen met je netwerk!

contact bedmobile
Contactpagina
LinkedIn_logo_initials
LinkedIn
Bedmobile
Hoofdpagina
Housing First
Blog overzicht
Categorieën: Persoonlijk blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *